Boksom protiv stresa!

Play035_lus_230415
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Zašto trenirati boks? Da li se mogu uključiti i žene? Kako vam boks može pomoći u vašem svakodnevnom životu?

Kada pomislite na boks, vjerojatno odmah pomislite na agresivnost boksača u ringu. Boksači su kondicijski izuzetno pripremljeni kako bi mogli izdržati sve napore koje pred njih postavlja borba u ringu. To je bez sumnje najteža borilačka vještina, za koju treba imati dosta strpljenja kako bi se savladale sve nepredvidive, fizički i psihički zahtjevne situacije. Međutim, boks se smatra plemenitom vještinom, uspoređuje se i s mačevanjem, gdje cilj nije isključivo fizička borba, nego i psihološki nadmudriti suprotnu stranu, osmisliti načina kako izbjeći udarac ili ga zadati, pravilno se kretati, otkriti slabe točke protivnika itd.

Kako se vi ovdje možete pronaći?

U grupi rekreativnog boksa, kojoj se možete pridružiti u Play Fitness Centru, iskoristite ono najbolje što takav tip treninga nudi. Trening je prilagođen rekreativcima, na način da se kroz određene setove vježbi gradi dobra forma, ali istovremeno zadržava onaj dobar osjećaj udarca u vreću ili fokuser i na taj način rješava stresa. Priznajte, koliko puta u danu ste imali osjećaj da ste toliko od stresom da ćete se raspuknuti? Jednako toliko puta ste morali tražiti načine kako taj stres kontrolirati i riješiti ga se. Poznato je da bavljenje fizičkom aktivnošću djeluje na smanjivanje stresa. Kod boksa se radi o udaranju određene mete i koncentraciji na tehniku izvođenja udaraca. Također, vjerujemo da će vam boks zadržati pažnju zbog svoje kompleksnosti i dinamičnosti te da ćete se veseliti svakom novom treningu jer ćete uvijek moći naučiti nešto novo, a time biti ponosni na sebe, graditi samopouzdanje i fizičku spremu. Međutim, beneficije koje će vam treniranje boksa donjeti ne staju samo na tome. Kroz treninge boksa postat ćete svjesni svojih sposobnosti, ali i pogrešaka i mana. Trenirat ćete strpljenje i smirenost u izvanrednim situacijama, ali i na kraju slaviti napredak kojeg donosi predani rad, što sve možete primijenit u ostalim poljima vašeg života.

Treniranjem boksa pred svoje tijelo ćete staviti veće zahtjeve što se tiče areobnog treninga nego što ćete to postići u teretani, pokrenut ćete svaki mišić u tijelu i mršavljenje, raditi na kondiciji, snazi, izdržljivosti i na motorici. Također, bilo da ste profesionalac ili rekreativac u nekom drugom sportu, boks će vam pomoći da poboljšate svoje rezultate.

Kako izgleda trening boksa u Play Fitness Centru?

Trening kreće školom boksa. Nakon nekog vremena kreće se s radom na vreći. Nakon toga slijedi rad na fokuserima, a onda dolazi sparing, ovisno o spremnosti grupe.

U školi boksa vježbači razvijaju kondiciju, izdržljivost, snagu, brzinu i elastičnost, a pritom uprežu sve mišiće svog tijela. Pod budnim okom trenera uči se kretanje, udarci (direkt, aperkat, kroše) otkloni, eskivaže, blokade itd.

Nakon toga se prelazi na rad na vreći i fokuserima koji obuhvaća rad po rundama, intervalni rad, kombinacije koje se sastoje od udaraca sa kretanjima, samo kretanje, određivanje distance itd.

Prilikom rada na fokuserima trener drži fokusere ili rukavice i upućuje vježbača koje udarce treba izvesti, kako se kretati i u koji fokuser ili rukavicu udariti. Može se izvoditi sa partnerom tako da jedan izvodi udarac, a drugi ga blokira i obrnuto.

Kada vježbači savladaju osnovne tehnike i raspolažu određenim iskustvom, prelazi se na sparing tj. vježbanje sa partnerom, koji se izvodi sa adekvatnom opremom. S obzirom na to da je trening prilagođen početnicima i rekreativcima, nema jakih udaraca niti razloga za strah od ozljeda.

Iako se možda boks na prvu čini agresivnim i iznimno fizički zahtjevnim, iznenadit ćete se kada ćete se nakon treninga osjećati opušteno i spremno za sve nove životne izazove!

Stoga, ako ste danas imali naporan dan na poslu, kolega vas je izbacio iz takta, zagorio vam je kolač ili ste zapeli u gužvi u prometu, predlažemo vam da upišete trening boksa, spojite ugodno s korisnim, izbacite negativnu energiju i postignete zavidnu tjelesnu formu!